perjantai 9. huhtikuuta 2010

Suosittelen

Olen aika rutinoitunut tietyissä asioissa. Kotoa olen saanut opin torstain viikkosiivoikseen ja perjantain viikonloppuostoksiin. Tekeeköhän kukaan muu mun ikäinen tällasta... Eilen siis siivosin ja tänään olisi kauppareissun vuoro. Viime aikoina on iskenyt kauhea dilemma ostoslistaa tehdessä; en keksi ruokia!!!
Ajattelinkin haastaa teidät
kertomaan suosikkireseptejänne niin arkeen kuin juhlaan.
Saa olla ihan mitä vaan, oon tosi innokas kokeilemaan!


Hyvin tavanomaista mulle on kokeilla erilaisia reseptejä ensi kertaa vieraille kokatessa.
Naureskelen sitten pöytään kutsuessa, että saas nähdä joudutaanko lähtee Heselle -
no kertaakaan ei olla lähetty, vaikkei kaikki ruoat o ihan nappiin menneetkään... :)

Mutta tää menyy oli täydellinen.

Yrttilohi & sinappikastike
Paahdetut juurekset
Halloumi-parsasalaatti

*
Valkosuklaa-mustikkatorttu ja
sitruuna-jogurttimousse

Lisäksi pöydässä oli tarjolla viinirypäleitä, juustoja, yrttivoipatonkia ja hapankorppua.


Yrttilohi & sinappikastike

8 annosta
Lohenpuolikas, noin 1 kg
3 rkl sokeria
2 rkl suolaa
½ dl tuoreita ja hienonnettuja yrttejä
mustapippuria
3 rkl rapsiöljyä

Dijon- sinappikastike
1 dl sinappia
½ dl ranskalaista sinappia
½ dl sokeria
2½ rkl valkoviinietikkaa
3 dl rapsiöljyä
½ tl suolaa


  1. Leikkaa lohen nahkaan pari pientä viiltoa, varo leikkaamasta lihaa. Nosta kala leivinpaperilla päällystetylle pellille nahkapuoli alaspäin.

  2. Sekoita keskenään suola ja sokeri. Hiero kala seoksella. Pidä kala huoneenlämmössä vähintään 30 min. Levitä sulanut seos kauttaaltaan kalaan ja raaputa pois sulamaton. Ripottele yrtit lohen päälle, suolaa ja pippuroi. Valuta päälle öljyä.

  3. Paista uunin keskitasossa 120 asteessa 20-25 min (mulla meni  ainakin melkein tuplaten aikaa -> ilmeisesti uuni on tehoton :-/ )

  4. Sekoita keskenään sinapit ja sokerit. Lisää viinietikka. Tiputtele öljy sekaan koko ajan sekoittaen. Tarkista maku ja mausta.

Paahdetut juurekset

4 porkkanaa
2 palsternakkaa
8 perunaa
½ dl hienonnettua persiljaa
3 hienonnettua valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria


  1. Säädä uuni 175 asteeseen. Puhdista juurekset, kuori porkkanat ja palsternakat.

  2. Leikkaa juurekset lohkoiksi ja laita ne leivinpaperilla päällystettyyn vuokaan.

  3. Hienonna persilja ja valkosipuli ja sekoita ne öljyyn. Kaada öljy juureksiin ja sekoita. Mausta suolalla ja pippurillpaahda uunin keskiosassa 35-40 min.

Halloumi-parsasalaatti

1 nippu (250g) parsaa
150 g tuoreita, vihreitä papuja
1 ruukku rucolaa
1 ruukku viinisuolaheinää
1 ruukku friseesalaattia
1 pkt (250g) halloumijuustoa
3-4 rkl oliiviöljyä
vaaleaa balsamiviinietikkaa
sormisuolaa
rouhittua mustapippuria


  1. Poista parsojen puumainen tyviosa ja leikkaa parsat kahtia. Puhdista ja pilko pavut. Kuumenna kattilassa vettä. Keitä parsoja paksuudesta riippujen 5-10 minuuttia. Valuta ja jäähdytä. Keitä pavut kypsiksi, noin 5 minuuttia. Valuta ja jäähdytä. 

  2. Revi salaatit sopiviksi suupaloiksi ja sekoita parsojen ja papujen kanssa varovasti tarjoilukulhossa.

  3. Leikkaa juusto paksuhkoiksi viipaleiksi ja viipaleet neljään osaan. Paista juustot oliiviöljyssä pannulla kauttaaltaan kullanruskeiksi. Asettele juustot salaatin päälle.

  4. Pirskota salaatille öljyä ja balsamiviinietikkaa sekä ripottele sormisuolaa ja rouhittua mustapippuria. 


Valkosuklaa-mustikkatorttu ja sitruunajogurttimousse

250g voita
150g valkosuklaata
1 dl maitoa
150 g ranskankermaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
yhen sitruunankuori ja mehu
2 ½ dl sokeria
3 munaa
200g mustikoita
Päällys:
200g tomusokeria
noin 2 rkl sitruunamehua
Koristeluun:
suklaatäytteisiä pääsiäisrakeita
raastettua sitruunankuorta
Sitruuna-jogurttimousse:
2 dl vispikermaa
2 dl paksua, maustamatonta jogurttia
1-2 rkl tomusokeria
1 dl lemon curd- sitruunatahnaa


  1. Sulata voi ja paloiteltu suklaa paksupohjaisessa kattilassa liedellä hyvin miedolla lämmöllä. Lisää maito ja ranskankerma. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen suklaaseokseen.

  2. Lisää sitruunan raastettu kuori ja mehu, sokeri ja munat yksitellen. Sekoita tasaiseksi.

  3. Vuoraa halkaisijaltaan noin 20 cm:n irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele vuoan reunat. Valuta taikinaa vuokaan ja ripottele väliin pariin kerrokseen mustikoita. Laita päällimmäiseksi kerrokseksi taikinaa.

  4. Paista torttua uunissa 175 asteessa noin tunti. Anna jäähtyä.

  5. Sekoita tomusokeriin sitruunamehua sen verran, että seos on sopivan notkeaa. Levitä tomusokerikuorrutus jäähtyneen kakun päälle. Koristele kakku välittömästi. Anna jähmettyä.

  6. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää jogurtti ja mausta tomusokerilla. Pyöräytä seokseen vielä kevyesti lemon curd-tahna. 

Herkullista viikonloppua!

Ohjeet ja kuvat Maalaisunelma 2/2010 sekä Koti ja Keittiö 4/2010
Piti niiiiiiin ottaa "valmiista pääsiäispöydästä", mutta unohti siinä rytäkässä...

3 kommenttia:

  1. Mulla on tuo sama lehti siskoltani lainassa.

    En koskaan laita ruokaa ohjeen mukaan. Katson kuvia ja nappaan raaka-aineita, mutta en enempää. En mittaa, enkä punnitse. Välillä lopputulos on sen mukaista, mutta valillä ihan onnistunkin!

    Minullakin oli ennen tuo torstaisiivous, mutta nykyään se on jokapäiväistä :)

    VastaaPoista
  2. Vitsi haluisin olla yhtä "rohkee" ruoanlaiton suhteen kun sä, mut mun on pakko noudattaa ohjeita prikulleen. En oo siis mikään virtuoosi keittiössä...

    Joo siis kerran viikossa pesen lattiat, vaihdan vuodevaatteet ja tamppaan sen yhden ja ainoan maton mikä huushollista löytyy. Kaikkea muuta siivousta joutuu tekeen päivittäin, välillä kyllästymiseen saakka... Mut onneks ilmat lämpenee ja ulkonaolo lisääntyy - pysy koti siistinä, kun me ei olla täällä sotkemassa ;)

    VastaaPoista
  3. Hrkulline kattaus! Yhdyn Emilian kommenttiin reseptien suhteen täysin.
    Siivoan viikko siivouksen sunnuntaina, sitten on taas mukavan maanantaina aloittaa työt puhtaassa kodissa, joka päivä toki tekemistä riittää enemmän kuin olisi tarve.

    VastaaPoista